Noodsprong 11

2’24”
De ene cliënt is de andere niet.
Zoals de ene pitbull de andere niet is.

Henk is jaren dakloos geweest met een crimineel, justitieel verleden. Hoewel Henk zijn drugsverslaving zelf had overwonnen, leek zijn situatie nog steeds uitzichtloos. Met nul sociale contacten en geen geld was er weinig zicht op verbetering. Dat Henk zich af en toe agressief en dwingend kon gedragen, maakte dit er niet makkelijker op. En toen kwam pitbull Marco…

Henk heeft altijd honden gehad en wil weer een hond. Samen met een, toen nog andere, begeleider van LIMOR gaat hij naar het asiel en kiest voor Marco, een pitbull met een verleden. Marco wordt zijn beste vriend en houdt Henk op de been. In tegenstelling tot mensen in zijn omgeving, veroordeelt de hond Henk niet om zijn verleden; Marco is er gewoon. Marco wordt Henks motivatie om door te gaan.

Na een tijd ontstaat er tijdens het uitlaten een incident met een andere hond. Henk denkt alles goed opgelost te hebben maar vindt later een brief van de gemeente op de deurmat met een verslag over het incident. De conclusie: muilkorf voor Marco. De enige optie om deze verplichting te kunnen opheffen, is het laten verrichten van een gedragstest voor Marco.

Henk wordt erg moedeloos. Om zijn steun en toeverlaat te moeten muilkorven, vindt hij pure dierenmishandeling. Als begeleider begrijp ik dat ik snel in actie moet komen. Een gedragstest blijkt al gauw 500 euro te kosten; onbetaalbaar voor Henk. Wat te doen? Een creatieve noodsprong is nodig, en niet zo’n kleintje ook. Al googelend kom ik uit bij de Martin Gaus Academie. Ik trek de stoute schoenen aan, zoek contact en leg de situatie uit. Martin en zijn vrouw Helly nodigen ons uit de test te laten afnemen voor 100 euro; het bedrag mag Henk in termijnen betalen. Henks bewindvoerder gaat akkoord.

Op de Academie volgen diverse tests en ook oefeningen die Henk met zijn hond moet doen. Martin en Helly Gaus stellen een positief verslag op voor de gemeente, vergezeld van een dvd. Hoe groot is de opluchting als de gemeente daarna laat weten dat de muilkorf niet langer nodig is.

Henk is euforisch! Zijn hond is bevrijd en daarmee hijzelf ook. Hij voelt zich echt gezien door de familie Gaus. Ze keken niet naar zijn verleden maar zagen gewoon een man die dol op z’n hond is. Later geven Martin en Hetty aan dat Henk niets hoeft te betalen. Op eigen initiatief stuurt Henk nog een kaart naar de familie wanneer hij hoort dat Martin ziek is. Dit is bijzonder; Henk was nooit geïnteresseerd in het welbevinden van anderen. Henk verandert…

Terugkijkend zie ik dat ik Henk heb opgevangen toen het hard nodig was. Ik was er voor hem, bleef benaderbaar, communiceren en bewees dat ik hem serieus nam door hem tot het uiterste te helpen in het Marco-avontuur. Zo leerde Henk opnieuw te vertrouwen en durfde hij weer te hopen. Momenteel kan ik Henk op bepaalde terreinen meer loslaten; hij is niet langer zo dwingend en agressief. Hij is rustiger en veel opener geworden. Henk vraagt zelfs vaak om feedback over zijn eigen handelen. Dat kwam eerder nauwelijks voor. Andere onderwerpen komen nu ook ineens op tafel, zoals zijn psychisch welbevinden, het afbouwen van methadon enz. Eerder waren dit geen onderwerpen waar hij zelf mee kwam. Alsof Henk ook zijn eigen muilkorf heeft afgedaan.

Harmen Westra, trajectondersteuner Housing First LIMOR Friesland