Noodsprong 4

1’32”
Van ‘niet thuis geven’
naar een ‘eigen thuis’ geven

Sjoerd verbleef in een opvanglocatie van een andere organisatie, in afwachting van een Housing First-traject binnen LIMOR. Terwijl we bezig waren de praktische zaken rondom de woning te regelen, kregen we een vervelend bericht van de verwijzer waardoor we snel in actie moesten komen…

Het bericht is duidelijk: het gaat niet goed met Sjoerd en hij is van de radar verdwenen. Wat gaan we doen? We kunnen natuurlijk afwachten totdat hij weer in beeld komt. Maar onze gedrevenheid om alles te doen wat in onze macht ligt om deze doelgroep te helpen, is het daar niet mee eens! Mijn collega en ik besluiten zelf in actie te komen en de stad te doorzoeken.

We proberen ons te verplaatsen in Sjoerd en lopen de plekken af waar hij naartoe gegaan kan zijn. Gaandeweg komen we erachter dat hij al op verschillende opvanglocaties was weggestuurd vanwege vermeend agressief gedrag. We worden doorverwezen van de ene plek naar de andere en uiteindelijk, na een lange zoektocht, vinden we hem.

Op de locatie waar hij verblijft, is hij net voor een week geschorst. Sjoerd is zichtbaar opgelucht dat wij nu weer in beeld zijn en dat we hem gevonden hebben. Hij geeft toe dat het op dit moment slecht gaat. Hij gebruikt veel drugs en is niet gemotiveerd om ook maar iets te ondernemen. Omgaan met de regels van de opvanglocaties is voor Sjoerd een bijna onmogelijke opgave.

Wij merken dat Sjoerd diep van binnen wel bereid is hulp te accepteren en zien mogelijkheden voor herstel. Met de laatste locatie regelen we dat zijn schorsing wordt opgeheven en al snel tekent Sjoerd voor zijn eigen woning.

Inmiddels regelt hij al veel zelf, komt hij elke keer zijn afspraken na en zoekt uit zichzelf ook contact met ons. Hij vertelt graag wat hij in huis heeft gedaan. Sjoerd zegt te voelen dat wij vanuit Housing First er echt voor hem zijn. We luisteren naar hem en gaan op zoek naar de reden achter zijn gedrag. Hij vindt het superfijn om weer een eigen plek te hebben, die langzamerhand zijn thuis wordt.

Angela Mahamoed, trajectondersteuner Housing First LIMOR Zuid-Holland